Karakteristikat farmakodinamike

Të dhënat nga studimet e kryera tregojnë se pjesët përbërëse të preparatit OZONE FACTOR përmirësojnë funksionin e sistemit kardiovaskular, zvogëlojnë efektet që lidhen me procesin e plakjes, kanë efekt kundër kancerit dhe efekt antiinflamator dhe antioksidues.

Farmakologjia eksperimentale

Efekt antiinflamator dhe antioksidues Te modelet e kafshëve është treguar se OZ përmirëson qarkullimin e gjakut dhe furnizimin me oksigjen të indeve ishemike. Studime të shumta përmbajnë dëshmi se korrigjimi i stresit oksidues kronik të shkaktuar nga rritja e enzimave antioksiduese gjatë aplikimit të ozonit rrit diferencimin e eritroblasteve. Kjo rezulton me rritje progresive të eritrociteve dhe para-kondicionim të tyre që të bëhen rezistuese ndaj stresit oksidues, proces i njohur si "parakondicionimi oksidues". Ozoni gjithashtu ka rritur edhe nivelet e prostaciklinës (vazodilatator i njohur) te kafshët laboratorike.

Efektet mbi sistemin kardiovaskular

Të dhënat nga studimet eksperimentale të kryera mbi modele të ndryshme shtazore të arteriosklerozës, hipertensionit dhe hiperkolesterolemisë mbështesin lidhjen midis stresit oksidues dhe mosfunksionimit endotelial. Polifenolet e vajit të ullirit rritën përqendrimin e monoksidit nitrik në kafshët eksperimentale dhe parandaluan formimin e agjentit të fuqishëm oksidues peroskinitrat (Perona dhe bashkëpunëtorët, 2006), përveç kësaj fenolët reduktojnë homocisteinën dhe me atë edhe potencialin adeziv të entodelit (Manna dhe bashkëpunëtorët, 2009)

Efekti mbi procesin e plakjes

Efekte të dobishme të aplikimit profilaktik të trajtimit me OZ në zvogëlimin e efektit të stresit oksidues dhe procesit të plakjes ishin treguar në një numër të madh të modeleve shtazore. Aplikimi i dozave të vogla të OZ ishte caktuar se ka efekt të dobishëm dhe lehtëson ndryshimet në zemrën dhe hipokampusin që ndodhin si rezultat i plakjes tek minjtë. Studime shtesë kanë treguar se trajtimi me OZ mund të ndikojë në mekanizmat, që janë përfshirë në balancimin e potencialit redoks të çrregulluar gjatë plakjes. Te minjtë është vërejtur reduktim i shënuesve të oksidimit të lipideve dhe proteinave, zvogëlim i depozitimit të lipofuscinës, normalizim i niveleve të glutationës dhe normalizim i aktivitetit GPx në indin kardiak të plakur. OZ gjithashtu ka zvogëluar sosjen e energjisë së zemrës dhe hipokampusit tek minjtë, e cila shoqërohet me procesin e plakjes. Shkencëtarët dyshojnë se përmirësimi i vëzhguar është për shkak të rritjes së kalciumit në citoplazmën e qelizave të zemrës, si dhe rivendosjen e aktivitetit të dëmtuar Na + - K + ATP në zemrën dhe hipokampusin.

Farmakologjia klinike

Efektet mbi sistemin kardiovaskular

Të gjitha studimet e kryera prospektive tregojnë efektin e dobishëm që ushqimi i pasur me vaj ulliri ka mbi shëndetin e përgjithshëm, veçanërisht mbi sistemin kardiovaskular. Studimet epidemiologjike kanë treguar se ushqimi mesdhetar (i pasur me vaj ulliri të virgjër) redukton rrezikun e çrregullimeve kardiovaskulare, duke përmirësuar faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundje kardiovaskulare si profili i lipoproteinave, presioni i gjakut, metabolizmi i glukozës dhe profili i antitrombozës. Modelimi pozitiv është aplikuar edhe mbi funksionin endotelial, shkallën e inflamacionit dhe stresin oksidues. Studime të ndryshme të kryera mbi njerëzit kanë treguar se konsumimi i vakteve me vaj ulliri dhe me përbërje të madhe fenolike përëmirëson funksionin e endotelit në periudhën pas ngrënies (Vogel dhe bashkëpunëtorët, 2000; Karatzi dhe bashkëpunëtorët, 2008; Fuentes dhe bashkëpunëtorët, 2008; Ruano dhe bashkëpunëtorët, 2007). Studimet më të mëdha janë kryer në vendet e Evropës Jugore. Te popullsia spanjolle u monitorua lidhjen e konsumit të vajit të ullirit me reduktimin e rrezikut të vdekjes nga çdo arsye dhe vdekshmëria nga një arsye specifike, ku u regjistrua reduktimi më i madh i vdekshmërisë kardiovaskulare (44% reduktim të rrezikut krahasuar me personat që nuk kishin konsumuar vajin e ullirit). Ishte vërejtur se rritja graduale e marrjes së vajit të ullirit ka qenë në lidhje me me ulje të rrezikut të vdekjes kardiovaskulare (rritje prej 10g në 2000 kcal rezultoi me ulje të rrezikut prej 13%) (Buckland dhe bashkëpunëtorët, 2012). Në dy studime të mëvonshme të ardhshme, gjithashtu, për lidhjen midis marrjes së vajit të ullirit dhe incidencës së sëmundjes koronare, u regjistrua ulje e ndjeshme e rrezikut radiovaskular (-44%) gjatë krahasimit të tremujorëve që kanë pasur konsumin më të madhe ditor të vajit të ullirit krahasuar me ata që e kanë përdorur atë më së paku (: 31.2 g/d kundrejt 15g/d - studimi italian EPICOR) (Bendinelli dhe bashkëpunëtorët, 2011); reduktim më i ulët i rrezikut (-22%) te konsumatorët masiv (> 28.9 g/d) u vu re në studimin e grupit spanjoll (Buckland dhe bashkëpunëtorët, 2012). Në tre studime të kryera në Francë, pjesëmarrësit që konsumuan në mënyrë intensive vajin e ullirit kishin pasur për 41% një rrezik më të ulët të goditjes në tru në krahasim me ata që nuk e kishin përdorur kurrë (Samieri dhe bashkëpunëtorët, 2011). Është njohur se vazospasma cerebrale pas hemorragjisë subarakoidale është një nga faktorët kryer, që vështirësojnë rehabilitimin e pacientit. Te modeli shtazor efekti i terapisë intravenoze me OZ u testua mbi vazospazmën e arteries femorale te mijtë. Rezultatet nga analizat histopatologjike dhe morfometrike kanë treguar se trajtimi me OZ reduktoi ndryshimet morofmetrike, çrregullimet e endotelit dhe hemorragjinë, që paraqiten si pasojë të vazospazmës. Këto njohuri për efektet entioksiduese dhe antiimflamatore e OZ tregojnë potencialin nga përdorimi i OZ si terapi për vazospazmën pashemorragjike.

Efekti antiinflamator dhe antioksidues

Studime shtesë janë kryer te njerëzit për të testuar efikasitetin e terapisë me ozon si OZ-ANT në kombinim me Q10, i aplikuar përmes gojës. Në këto studime, nivelet e antioksidantit të fuqishëm SOD dhe aktivitetit të katalazës u përcaktuan në një grup të kontrollit të subjekteve dhe dy grupe aktive, që merrnin ose ozon vetëm ose ozon në kombinim me Q10. Rezultatet treguan rritje e konsiderueshme të SOD dhe rritje e lehtë e aktivitetit katalitik në O3 + Q10 në krahasim me kontrollin. Gjithashtu, në grupin O3 + Q10, u vërejt rënie e konsiderueshme e përqendrimit të malondialdehidit (produkt i peroksidimit të lipideve dhe një tregues i dëmtimit oksidativ të membranave qelizore). Në një studim të rastësishëm in vivo ishin vlerësuar ndryshimet në ekspresionin e gjeneve në qelizat mononukleare të vullnetarëve të shëndetshëm pas marrjes së vajit të ullirit me yndyrë të lartë dhe të ulët të fenoleve. Ndryshime signifikuese në shprehjen inflamatore të shoqëruar me inflamacionin dhe stresin oksidativ u vërejtën midis grupit që kishte përdorur vaj i ullirit dhe grupit të kontrollit. U vërejtën gjithashtu ulje e konsiderueshme lineare e përmbajtjes fenolike të vajit në shprehjen gjenetike si përgjigje të inflamacionit (interferon gama, proteinë aktivizuese 15 e Rho-GTP-ës) dhe stresit oksidativ (receptorët beta 2 adrenergjikë).

Ndikimi mbi procesin e plakjes dhe sëmundjen e Alzheimerit

Vaj i ullirit i virgjër përmban shumë lëndë ushqyese, të cilat antioksidantë të provuar, për shkak të të cilëve, ndër të tjera, i atribuohen vetive antikancerogjene. Rezultatet e disa studimeve të kryera në Spanjë kanë treguar se vaji i ullirit ka një efekt të dobishëm në pacientët me kancer të gjirit. Polifenolet antioksiduese, që përmbahen në vajin e ullirit të shtrydhur të ftohtë, zvogëlojnë efektin e gjenit HER2, i cili lidhet me zhvillimin e kancerit të gjirit. Dr.Javier Menendez nga Instituti katalonik i onkologjisë dhe Dr. Antonio Segura Carretero nga Universiteti i Granadës, duke testuar se cilët përbërës janë më efektivë kundër kancerit të gjirit, kanë konstatuar se vaji i ullirit i parafinuar cilësor përmban një numër të madh të përbërësve "fitokimikë" që mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave malinje. Acidi oleik, si përbërësi kryesor i vajit të ullirit, bllokon veprimin e onkogjeneve HER-2 / neu, të cilat janë zbuluar te 30% të pacientëve me kancer të gjirit dhe shkaktojnë zhvillimin e malinjitetit.

Përdorimi në mjekësinë tradicionale

Karakteristikat shëruese të vajit janë njohur prej kohësh në kohët e lashta. Në mjekësinë popullore, vaji i ullirit përdoret për shkak të efektit pozitiv mbi mbrojtjen imune të trupit, për detoksifikim, vendosjen e bilancit energjetik, reduktimin e nivelit të kolesterolit, si parandalim të sëmundjeve kardiovaskulare, për normalizimin e presionit të gjakut. Vaji i ullirit përdoret shpesh edhe si ilaç popullor për djegiet, lëkurën e yndyrshme, njollat e pigmentit, kafshimin e insekteve dhe në formë të kompresave të nxehta përdoret edhe për trajtimin e ulcerave të lëkurës. Vaji i ullirit i virgjër përdoret tradicionalisht në trajtimin e gurëve biliare. Vaji në mënyrë natyrore stimulon sekretimin e biliares dhe nxjerrjen më të lehtë të gurëve të pranishëm në qesen biliare dhe kanalet biliare. Disa njerëz e përdorin vajin e ullirit si agjent natyral i klizmës, pastaj për inflamacion të zorrëve ose lukthit për optimizimin e funksionit të sistemit të tretjes, për trajtimin e hemorroideve gjakderdhëse, si një ilaç për nyjet e ngurta dobët të lëvizshme. Përveç vajit të ullirit, në mjekësinë popullore përdoret gjethi i ullirit, që sot në barnatoret bimore u rekomandohet (në formë çaji) personave me sheqer të lartë në gjak (diabet). Ozoni përdoret që nga shekulli i 19-të për të trajtuar gjendje të ndryshme si: rregullimi i funksionit të sistemit imunitar, përmirësimi i metabolizmit të qelizave, rregullimi i metabolizmit të lipideve dhe përmirësimi i qarkullimit të gjakut, lehtësimi i simptomave të dhimbjes së kokës, çrregullime të ndryshme neurologjike, zvogëlimi i efekteve negative nga pirja e duhanit, për balancimin e statusit hormonal, për përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Përdorimi i tij dihet se përmirëson lodhjen, pagjumësinë, mungesën e energjisë, problemet e përqendrimit dhe lodhjen kronike.

Karakteristikat toksikologjike

Ka të dhëna të kufizuara në lidhje me karakteristikat toksikologjike të pjesëve përbërëse të preparatit. Të dhënat e kufizuara dhe rezultatet nga studimet toksikologjike të publikuara dhe farmakologjia e sigurisë e përbërësve të produktit tregojnë toksicitetin e pranueshëm të OZONE FACTOR për popullatën e përgjithshme.

Siguria klinike / farmakovigjilenca

Analiza e rezultateve të studimeve klinike të kryera në lidhje me sigurinë e vajit të ullirit të pasuruar me ozon, përvojat e fituara nga përdorimi i deritanishëm si dhe të dhënat letrare për produktin OZONE FACTOR tregojnë një profil të pranueshëm të sigurte të preparatit dhe mungesë e efekteve anësore serioze gjatë përdorimit të tij. Gjatë përdorimit të ozonit është vërejtur paraqitje e reaksionit alergjik, gjakderdhje (zakonisht te njerëzit me çrregullime të koagulimit), konvulsione (për shkak të efektit stimulues në sistemin nervor qendror). Sasi të mëdha të ozonit irritojnë sistemin e frymëmarrjes, pastaj mukozën e syve dhe kanalet e lotit dhe për shkak të kësaj shkaktojnë lotimi, mund të shkaktojnë paraqitje e kataraktit, si dhe sëmundje në lidhje me ndryshimet e sistemit imunitar. Përqendrimet e larta janë lidhur gjithashtu me edemë pulmonare, hemorragji dhe ulje e shkëmbimit të gazrave nëpër membranat alveolare.

Ulliri (Olea europea) është një pemë e vogël në familjen e ullinjve Oleaceae. Ulliri buron nga pjesët lindore të Mesdheut, si dhe nga Irani verior (bregdeti i Detit Kaspik). Ulliri rritet vetëm në pjesët jugore, të ngrohta, në temperaturë deri në 10 gradë Celsius. Ullinjtë e parë u mbollën pothuajse më shumë se 6,000 vjet më parë, dhe që atëherë janë vlerësuar shumë në ushqimin, mjekësinë dhe kozmetikën.

Fruti i ullirit konsumohet më së shumti, i cili hahet i papërpunuar ose i konservuar, por popullariteti i ullinjve lidhet edhe me vajin, që merret nga fruti dhe për shkak të vetive të dobishme mbi shëndetin, quhet "ari mesdhetar".

Fruti i ullirit përmban rreth 35% vaj. Vaj ulliri cilësor ka një shije pak të hidhur, ngjyrë të gjelbër dhe aromë të frutave. Era e rëndë e vajit të ullirit është shenja e cilësisë së dobët dhe vjetërsimit të vajit të ullirit.

Dallohen 3 lloje të vajit të ullirit:

- Vaj i ullirit i virgjër (olio vergine) - vaji i ullirit më i shëndetshëm dhe me cilësi më të lartë, i cili përftohet nga shtrydhja e parë e ftohtë e ullinjve, gjatë së cilës fara e ullirit nuk duhet të shtypet. Gjatë procedurës së shtrydhjes nuk përdoret nxehtësi dhe është lejuar vetëm të ashtuquajtur "shtrydhje e ftohtë". Vaji i ullirit i virgjër ka më pak se 1% acide yndyrore të lira. Nutricionistët e konsiderojnë vajin e ullirit ekstra të virgjër si një ushqim jashtëzakonisht të shëndetshëm, të pasur me klorofil, karotin, lecitinë (antioksidant natyral që stimulon metabolizmin e yndyrave, karbohidrateve dhe proteinave), polifenole (antioksidantë) dhe vitamina esenciale D, E dhe K.

- Vaj i ullirit “Provence", i quajtur sipas pjesës juglindore të Francës, nga vendi i origjinës dhe është vaj i cilësisë së dytë dhe gjatë shtrydhjes së tij shtypen edhe farat e frutiti, por edhe gjatë kësaj procedura të shtrydhjes nuk përdoret nxehtësi.

- Vaj i ullirit "druri" – vaji me cilësi më të ulët, i cili fitohet duke shtrydhur përsëri mbetjet nga prodhimi i vajit "provence" dhe nën veprimin e nxehtësisë. Vaji i marrë në këtë mënyrë përdoret ekskluzivisht për prodhimin e sapunëve dhe vajrave teknike.

Vaji i ullirit është i pasur me acide yndyrore të pangopura, duke përfshirë acidin oleik, palmitik dhe linolenik. Përveç kësaj, vaji i ullirit i virgjër si substanca aktive përmban antioksidantë fenolikë, duke përfshirë fenole të thjeshta, sekoiridoide aldehide, flavonoide dhe lignane.

Ozoni është gaz pa ngjyrë me erë karakteristike, me molekulë shumë të tretshme hidro të tretshme, që përbëhet nga tre atome të oksigjenit. Ozoni si oksigjen triatomik ka një strukturë molekulare të paqëndrueshme për shkak të gjendjes natyrore të mezomerit, që vështirëson arritjen e përqendrimeve të larta të ozonit dhe ndryshe nga oksigjeni i zakonshëm, ose diatomik (O2) është më pak i pranishëm në atmosferën. Shkëndijat elektrike dhe rrezatimi ultravjollcë mund të shkaktojnë që oksigjeni i zakonshëm të shndërrohet në ozon. Prania e ozonit ndonjëherë shkakton një erë të dukshme pranë prizave elektrike.

Ozoni u zbulua në 1840 dhe së shpejti u pasua zgjerimi i provave shkencore për të vlerësuar efektet e tij të shumta. Edhe pse ozoni përdoret në mjekësi që nga shekulli i 19-të, qëndrimet lidhur me përfitimin kundrejt dëmit nga trajtimet në bazë të ozonit janë të diskutueshme. Pavarësisht pikëpamjeve të ndara, trajtime të ndryshme janë në dispozicion në bazë të përdorimit të gazit të ozonit dhe efektin e tij terapeutik në trupin e njeriut. Studimet kanë treguar se struktura rezonante dinamike e ozonit lehtëson ndërveprimet fiziologjike në trajtimin e patogjenëve të ndryshëm. Ai është antioksidant i fuqishëm, me veti të theksuara dezinfektuese, për shkak të të cilave përdoret në proceset e pastrimit të ujit, ushqimit, pastaj për eliminimin e mikroorganizmave nga pajisjet shtëpiake dhe për sterilizimin në institucionet shëndetësore.

Sipas Mekanizmit të veprimit, ozoni i ngjan një pro-droge sepse modifikon strukturën e tij pas reagimit me molekulat e tjera, një gjë që krijon substanca të reja aktive, përkatësisht stimulon përgjigjen endogjene shkallëzore. Ozoni, nga ana tjetër, ka aftësi edhe të ndërhyjë drejtpërdrejt me fosfolipidet, lipoproteinat, membranat qelizore e qelizave bakteriale dhe kaspideve virale. Konkretisht, trajtimi me OZ

shkakton stres të moderuar oksidativ kur bashkëvepron me lipidet që rezulton me rritjen e prodhimit endogjen të antioksidantëve, përmirësimin e perfuzionit lokal dhe furnizimit me oksigjen dhe me stimulimin e imunitetit.