Опаѓање на коса после ковид

Ако нешто научивме од пандемијата е да го очекуваме неочекуваното. Опаѓањето на коса која се појавува кај многу луѓе иако неочекувана можеби не е толку чуда, еве зошто.

Опаѓање на коса после боледување или висока температура е нормално

Висока температура е еден од симптомите на COVID-19. После неколку месеци со висока температура или по оправување од болест, многу луѓе забележале зголемено опаѓање на коса.

Иако многу луѓе ова го гледаат како опаѓање на коса, всушност е нормалниот процес на паѓање на коса. Медицинскиот термин за овој тип на паѓање на коса е telogen effluvium и се појавува кога поголем дел од косата влегува во фаза на опаѓање (telogen) во исто време. Висока температура или боледување може да ја форсира косата во оваа фаза.

Најголем дел од луѓето забележуваат опаѓање после 3 месеци од боледување или висока температура. Најмногу коса паѓа во бањата или при чешлање. Ова опаѓање може и да трае до 6 месеци пред да почне да се намалува.

Telogen effluvium предизвикува зголемено опаѓање на коса

Telogen effluvium предизвикува зголемено опаѓање на коса, и тоа е се што треба да забележите. Доколку забележите чешање, црвенило или воспаление на скалпот не е предизвикано од Telogen effluvium и треба да побарате совет од дерматолог (Прим.Др. Весна Матевска Цифревска).

Anagen

Фаза на растење на косата. Фоликулите се потхрануваат од крвните садови во скалпот и нова коса расте во оваа фаза

Catagen

Фаза на трансформација. Фоликулите е одделуваат од крвните садови во скалпот

Telogen

Во оваа фаза фоликулите не се потхрануваат од крвните садови во скалпот, влакното умира и паѓа.

Затоа во овој период критичен е соодветен, здрав и природен третман за Вашата коса и скалп. Ozone Gold линијата за нега на коса нуди оптимална заштита и нега на вашата коса и скалп.

Серум против опаѓање на коса

Серумот против опаѓање на коса е прва одбранбена линија против опаѓањето на коса. Комплексната формула од природни етерични масла го потхрануваат скалпот и ја зајакнуваат косат. Додека озонираното маслиново масло кое претставува клучна состојка во сите наши производи има антибактериски и антисептичен ефект на вашиот скалп.

Формулата на серумот го одржува вашиот скап здрав и чист за може максимално да се намалат негативните ефекти на Вашата коса по боледување или каков и да е вид на проблем со него.
Нарачајте го Серумот сега →

Шампон со озон, кератин и арган

Шампонот е основен дел од секоја рутина за нега на коса. Затоа шампонот од брендот Ozone Gold е уникатно соодветен за борбата против опаѓањето на коса. Природната формула со арган и кератин ги зајакнуваат фоликулите што ја продолжува Анаген (фаза на растење) фазата на косата.

 Озонираното маслиново масло содржи витамин Е и големи количини на активен кислород што ја подобрува микро циркулацијата во вашиот скап за да се подобри здравјето на фоликулите и да се успори преминувањето во Катаген фазата.

Нарачајте го Шампонот сега →

Ви треба дерматолошки совет?

Контактирајте го нашиот специјалист дерматолог Прим.Др. Весна Матевска Цифревска овде 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.