Опаѓање на коса за време и после бременост

Опаѓање на коса 
коса 
опаѓање на коса кај женибременост 
трудна 
трудница 
бремена 
хормони 
стресе 
бујана коса 
сува коса 
прв триместар 
kosa 
opaganje na kosa 
paganje na kosa zaguba na kosa 
trudnica< trudnici 
bremna bremenost 
bujna kosa 
suva kosa 
artimija 
tahkarijda 
аритмија 
тахикардија 
тахикардија во бременост 
железо 
недостаток на железо во крвта 
недостаток на железо во бременост 
Проблеми со тироидната жлезда 
хипертироидизам 
хипотироидизам

Можеби сте слушнале дека трудниците имаат густа и бујна коса за време на бременоста. Ова е вистина кај многу трудници, од покачениот хормон естроген што го успорува опаѓањето на косата.

Додека многу трудници имаат проблем со опаѓање или ретчење на косата за време или после бременоста.

Иако загрижувачки, опаѓањето на косата е нормално и може да биде предизвикано од хормони, стрес на телото или други медицински состојби кој се појавуваат како резултат на бременост.

Зошто паѓа косата за време на бременост

Хормонални промени

Некој трудници забележуваат опаѓање на косата поради стрес или шок. Оваа состојба се нарекува telogen effluvium.

Во првиот триместар стресот на телото е поголем поради наглите промени во хормоните. Овој стрес може да има негативен ефект на косата. Поголем дел од косата може да премине во telogen фазата на растот на косата. Наместо опаѓање од 100 влакна дневно може да се покачи на 300 влакна дневно.

Опаѓањето на коса од хормонални промени не се случува преку ноќ. Редењето или опаѓањето на косата може да се забележи по два до четири месеци. Оваа состојба не трае подолго од шест месеци, но штетата може да биде трајна.

Здравствени проблеми

Здравствените проблеми за време на бременост можат да предизвикаат telogen effluvium. Редењето и опаѓањето можат да бидат особено изразити доколку има постоечки дебаланс на хормони или минерали во телото.

Проблеми со тироидната жлезда

Проблеми со тироидната жлезда, како хипертироидизам (поголемо од нормално количество на тироиден хормон) или хипотироидизам (помало од нормално количество на тироиден хормон) тешко се забележуваат за време на бременоста.

Од двете хормонални пореметувања, хипотироидизам е почесто и се појавува кај 3 од 100 трудници. Еден од симптомите на ова пореметување е опаѓање на коса, покај грчеви во мускулите, констипација и хроничен замор. Околу 1 од 20 жени ќе и се појават проблеми со тироидната жлезда по раѓањето на бебето (postpartum thyroiditis).

Дефицит на железо

Дефицит на железо се јавува кога има недостаток на црвени крвни зрнца за да транспортираат кислород во различни делови од телото. Овој дефицит може да предизвика ретчење на косата покрај други симптоми како хроничен замор, нерегуларна работа на срцето и главоболки.

Овие симптоми покрај  ретчењето на косата можат да се регулираат со OZONE FACTOR капсулите →

Трудници се со најголем ризик да развијат анемија со недостаток на железо, особено ако не им е прва бременост и се временски блиску, се бремени со близнаци или имаат тешка утринска мачнина.

Иако опаѓањето од овој тип не е трајно, косата нема да може да се врати во првобитната состојба.

Траума

Опаѓањето на косата може да не е поврзано со бременоста или генетика. Доколку сте имале стил на коса кој ја држи многу стегнато или имате користено третмани за убавина кој ја оштетуваат косата можно е да се појави traction alopecia.

Инфламација на фоликулите може да предизвика опаѓање на косата. Во ретки случаеви, фоликулите можат да формираат белези и да дојде до трајна загуба на косата на тие делови од скалпот.

Други причини

Важно е да се знае дека telogen effluvium е рамномерно опаѓање на коса. Доколку забележите опаѓање само на одредени делови или нагло опаѓање, можно е опаѓањето да е од други причини. Постојат генетски и автоимуни болести кој можат да предизвикаат опаѓање на коса за време на бременост.

  • Androgenic alopecia е предизвикана од пократки фази на растење на фоликулите на косата и подолг период помеѓу опаѓање и раст на нова коса.
  • Alopecia areata предизвикува делумно опаѓање на коса. Можно е да дојде до нерегуларен циклус на раст и опаѓање на косата.

За овој тип на опаѓање на коса нема лек но може да се контролира со соодветен третман.

Погледнете го целосниот третман за коса на OZONE GOLD →

Во овој период е важно третманот на вашата коса да биде соодветен и да не содржи штетни синтетички состојки. Производите за коса од брендот OZONE GOLD не содржат SLS, SLES и други површински активни состојки. Производите се соодветни за нега на коса на трудници.

Серум против опаѓање на коса

Серумот против опаѓање на коса е прва одбранбена линија против опаѓањето на коса. Комплексната формула од природни етерични масла го потхрануваат скалпот и ја зајакнуваат косат. Додека озонираното маслиново масло кое претставува клучна состојка во сите наши производи има антибактериски и антисептичен ефект на вашиот скалп.

Формулата на серумот го одржува вашиот скап здрав и чист за може максимално да се намалат негативните ефекти на Вашата коса по боледување или каков и да е вид на проблем со него.

Нарачајте го Серумот сега →

Шампон со озон, кератин и арган

Шампонот е основен дел од секоја рутина за нега на коса. Затоа шампонот од брендот Ozone Gold е уникатно соодветен за борбата против опаѓањето на коса. Природната формула со арган и кератин ги зајакнуваат фоликулите што ја продолжува Анаген (фаза на растење) фазата на косата.

 Озонираното маслиново масло содржи витамин Е и големи количини на активен кислород што ја подобрува микро циркулацијата во вашиот скап за да се подобри здравјето на фоликулите и да се успори преминувањето во Катаген фазата.

Нарачајте го Шампонот сега →

Ви треба дерматолошки совет?

Контактирајте го нашиот специјалист дерматолог Прим.Др. Весна Матевска Цифревска овде 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.