Што е тоа озон, и зошто е добар за здравјето?

  1. Што претставува озонот?

Озон (О3) е гасна молекула составена од 3 атома на кислород, во динамички нестабилна структура, што се должи на мезомеричната состојба. Благодарение на големата оксидативна моќ, озонот е еден од најмоќните бактерицидни, антивирусни и антифунгални агенси. Покрај значајните оксидативните својства, озонот, кога е адекватно дозиран, откочува неколку корисни биохемиски механизми и го активира антиоксидацискиот систем (каталаза, супериксид дисмутаза, глутатион пероксидаза итн.).

  • Што може да се третира со озон, какви својства има?

Докажано е дека озонската терапија има антибактериско, антивирусно, антигливично, антиоксидативно и имуностимулативно дејство. Многубројни светски истражувања потврдуваат дека озонот го зајакнува имунитетот и енергетскиот потенцијал на организмот за два до четири пати. Озонот претставува природен антибиотик кој за кратко време ги уништува вирусите, бактериите и габите. Дополнително, бројни студии покажуваат дека корекцијата на хроничниот оксидативен стрес предизвикана од порастот на антиоксидантните ензими при апликација на озон ја зголемува диференцијацијата на еритробластите. Ова резултира со значителен пораст на еритроцитите и ги прави отпорни на оксидативен стрес.

Озонската терапија има мултипликаторно дејство на целиот организам. Најважните карактеристики се дека:

  • го стимулира производството на црвени крвни клетки со што овозможува висок степен на кислород во крвта, долго време по завршувањето на лекувањето.
  • го зголемува нивото на интерферонот до девет пати
  • го поттикнува создавањето на TNF (tumor necrosis factor).
  • го поттикнува излачувањето на IL-2, еден од главните фактори на имунолошкиот одговор на човекот
  • Како се добиваат производите од озон?

Производите се добиваат со процесирање на високо ниво на медицински озон врз extra virgin ладно цедено маслиново масло со нула ниво на киселост, кое природно преминува во крема. На тој начин количеството на озон кај оваа крема за обновување е значително поголемо во споредба со други видови на озонирани креми и гелови. Кремите со медицински озон ја забрзуваат циркулацијата на крвта преку дезинфекција на површината на кожата. Помагаат клетките брзо да се регенерираат, а сето тоа како резултат на високата количина на кислород. Процесот на производство е целосно природен. Не содржат адитиви, хемикалии, средства за контрацепција или стабилизатори. Производите со озон поседуваат моќни антиоксидантни својства.

  • Што е со внесувањето на озонот во организмот, нели терапиите со озон се скапи и комплексни за изведување?

Така е, постои неможност тој да се употребува во домашни услови, а го намали неговото распространување. За среќа, во последно време се разви иновативен пристап во претворање на екстра вирџин ладно-цеденото масло во крема по природен пат со помош на озон. На овој начин, озонот се внесува преку ултра-квалитетно маслиново масло за помош на целиот организам. Најлесен начин за внесување на ваквото озонирано маслиново масло во организмот е преку капсули, а кај нас и во регионот познати се капсулите на OZONE GOLD. Со внесување на само една таблета на ден, сите бенефити од озонската терапија се внесуваат во организмот.

Маслиновото масло со своите антиоксидантни својства, надополнето со озонот претставува моќна комбинација која го поттикнува здравјето на организмот.

На тој начин таа: го зајакнува Вашиот имунитет, ги намалува воспаленијата, ги уништува бактериите и вирусите, го детоксифицира организмот, го забавува стареењето и ја зголемува енергијата.

  • Што е со заштитата на кожата, и специфичните проблеми кои се појавуваат на кожата?

Еве на пример, значајно е да се споменат специјалните креми со медицинска намена од OZONE – Озонирана крема со 160mg ОЗОН и Озонирана крема против болка. Првата, се употребува при црвенило предизвикано од иритација, набиеници, акни и мозолчиња, изгореници, хемороиди, херпеси, испукани пети, рани на кожата, лузни од акни, рана од царски рез, дамки, дијабетични рани, инфекции кои се појавуваат на кожата, постоперативен белег, рани од долго лежење (лат.: Decubitus). Се користи како дополнително средство за отстранување дамки на кожата. Кремата против болка, е зајакната со природни масла, стапува во интеракција со супстанциите кои предизвикуваат болка намалувајќи ја болката и подобрувајќи ги рефлексите на болка. Помага при мигрена, синуси, главоболка предизвикана од стрес, ревматска болка, болки во коленото, зглобовите и коските, болка од истегнување, удар, помодрување на мускулите и модринки, болки во половината и вратот, болка од проширени вени, менструални болки и колит, болки во рамото и раката, болка во градите, болка поради недостаток на калциум. Освен озонирано маслиново масло содржи и масло од мајчина душица, рузмарин, главоцветници, пеперминт, црно семе, нане, камфор, еукалиптус, бадем, каранфилче, палисандрово дрво и ѓумбир.

  • Доаѓа летото, а најважното прашање станува заштитата од сонце и борбата со целулитот. Дали може нешто да се постигне на брз и ефикасен начин?

Во програмата со озонирано маслиново масло, значајно место зафаќа козметичката програма за лице и тело. Познати се кремите кои го забавуваат стареењето, во ноќна и дневна варијанта, кремите за хидратација, но и кремите со заштита од сонце. Значајно е да се напомене и дека во склоп со квалитетната храна постои начин да се зголеми и забрза ефектот на слабеење и намалување на целулитот. Озонот помага и во ослободување од целулит. Бидејќи озонот се аплицира и локално, со него може да се елиминира подбрадокот и наслагите на целулит на бедрата и стомакот (го забрзува метаболизмот, ги согорува масните наслаги). Озонот го дополнува целокупниот третман на телото и кожата и лесно може да ја одржи постоечката состојба, па дури и да ја подобри.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.